Vakantie op de Veluwe

Er is van alles en nog wat te doen tijdens een vakantie op de Veluwe. Bekijk onze selectie van zes typisch Veluwse activiteiten en laat je inspireren!

1. Wandelen of fietsen in Nationaal Park Veluwezoom

Nationaal Park Veluwezoom werd in 1930 het eerste nationaal park in Nederland. Dit indrukwekkende natuurgebied, dat zo’n 5000 hectare beslaat, is fantastisch om te wandelen of te fietsen. Vanaf het bezoekerscentrum, gelegen aan de zuidelijke rand van het park, lopen meerdere routes het park in. Afhankelijk van welke route je neemt kun je de schaapskooi, het paviljoen De Posbank en het pannenkoekenrestaurant bezoeken. Er zijn ook twee wildkansels gebouwd, die met name in het najaar veel bezocht worden om de bronst van de edelherten te aanschouwen.

Heide op Nationaal Park Veluwezoom, Veluwe, Gelderland.

2. Een bezoek brengen aan Het Verscholen Dorp

Het Verscholen Dorp, gelegen in de bossen tussen Nunspeet en Vierhouten, was in de Tweede Wereldoorlog een schuilplaats voor onderduikers. Het ‘dorp’ bestond uit 9 houten hutten en barakken. Dagelijks zaten er tussen de 80 en 100 verzetsmensen, geallieerden en Joden ondergedoken. Er hebben ook een Duitse deserteur en een gestrande piloot gezeten. Het Verscholen Dorp werd in oktober 1944 ontdekt door twee Landstormers. Van de op dat moment 86 onderduikers werden er acht gevangengenomen en geëxecuteerd. De rest wist te ontkomen. Drie van de hutten zijn op exact dezelfde plek nagebouwd als onderdeel van het herdenkingsmonument van deze bijzondere historische plek.

3. Naar de sauna in De Zwaluwhoeve

Wil je jezelf eens goed verwennen tijdens je vakantie op de Veluwe? Boek dan een dagje sauna bij De Zwaluwhoeve! Dit wellnessresort in Hierden ziet eruit als een authentieke Veluwse boerderij en beschikt over meerdere sauna’s, baden en relaxruimtes waar je jezelf weer helemaal kunt opladen. Wil je je dagje wellness helemaal compleet maken, reserveer dan meteen een massage, gezichtsbehandeling of body masker. Lekker uitgebreid (en gezond!) eten en drinken kan hier uiteraard ook.

4. Shoppen in Apeldoorn

Een vakantie op de Veluwe is natuurlijk niet compleet zonder een dagje shoppen. Daarvoor kun je in meerdere steden terecht, maar Apeldoorn is toch wel onze favoriet. De gezellige binnenstad biedt een divers aanbod. Zo vind je in de Hoofdstraat alle bekende winkelketens. Er zijn ook twee overdekte winkelcentra: Winkelcentrum Oranjerie en Winkelcentrum De Korenpassage. Het leukste zijn toch wel de kleine lokale boetiekjes. Denk aan Nawijn & Polak (een boekwinkel met lunchroom), LAB02 (een concept store) en Villa Chocola (hét adres voor de chocoladeliefhebber). Ook is er bijna elke dag van de week wel ergens een markt te vinden in Apeldoorn.

Winkelstraat in Apeldoorn.

5. Dieren spotten bij het Aardhuis

Het Aardhuis, gelegen bij Hoog Soeren, is het voormalige jachtchalet van koning Willem III en doet nu dienst als het officiële bezoekerscentrum van Kroondomein Het Loo. Tijdens een wandeling door dit schitterende natuurgebied kun je edelherten, vossen en bijzondere vogels spotten. In het Aardhuis zelf zijn diverse exposities te bewonderen, en er is ook een restaurant gevestigd. Een dagkaart kost slechts €2 (kinderen tot en met 12 jaar mogen gratis het terrein op), dus dat is ook met een klein budget prima te doen.

6. Wandelen en lunchen bij Boshuis Drie

Bij Drie (tussen Ermelo en Speuld) ligt het schitterende ‘Bos met de Dansende Bomen’, waar tevens het Solse gat ligt. Volgens een oude legenda stond op deze plek ooit een klooster. De monniken misdroegen zich zo erg dat het klooster door de aarde werd verzwolgen. Sommigen menen dat je de klokken van het klooster op bepaalde tijden nog kunt horen, en dat de geesten van de monniken dan verschijnen… Als je trek hebt gekregen van al die spanning, dan kun je in Boshuis Drie terecht voor een bak koffie en een stuk overheerlijke huisgemaakte appeltaart!

Geef een reactie