Top 10 bezienswaardigheden in Valencia

Valencia, gelegen aan de Costa del Azahar, is de op twee na grootste stad van Spanje en wordt ook wel de sinaasappelstad genoemd. Valencia is een fantastische bestemming voor een stedentrip! Wij hebben een top 10 van bezienswaardigheden in Valencia voor je samengesteld. Heb jij je trip al geboekt?

1. Ciutat de les Arts i les Ciències

Ciutat de les Arts i les Ciències, oftewel de Stad van Kunsten en Wetenschappen, is een cultureel complex met een indrukwekkende avant garde architectuur. Voor de bouw van het complex, die in 1989 van start ging, was oorspronkelijk een budget van €300 miljoen vastgesteld. Uiteindelijk kostte het bijna drie keer zoveel om het project te voltooien. De ‘stad’ bestaat uit L’Hemisferic (een 3D bioscoop), L’Umbracle (een grote stadstuin), Museo de la Ciencias Príncipe Felipe (een wetenschappelijk museum met interactieve tentoonstellingen), Palau de les Arts Reina Sofia (het operagebouw van Valencia), L’Agora (een ontmoetingsplaats die wordt gebruikt voor evenementen) en L’Oceanografic (het aquarium). Ciutat de les Arts i les Ciències is de belangrijkste toeristische trekpleister van Valencia en wordt beschouwd als een van de 12 Schatten van Spanje.

2. L’Oceanogràfic

L’Oceanogràfic maakt onderdeel uit van het hierboven genoemde Ciutat de les Arts i les Ciències. Het aquarium, ontworpen door Santiago Calatrava, is niet alleen het meest moderne maar ook het grootste zeeaquarium van Europa. Het omvat negen grote watertorens waarin de ecosystemen van verschillende oceanen zijn nagebootst. Daarin leven zo’n 45.000 dieren van 500 verschillende soorten. Zo kun je hier onder andere haaien, dolfijnen, zeeleeuwen, walrussen en walvissen bekijken, maar ook pinguïns, flamingo’s, vogels en schildpadden.

3. Catedral de Santa María de Valencia

Catedral de Santa María is een Romeins-katholieke kerk die in 1238 werd ingewijd door Pere d’Albalat, de eerste bisschop van Valencia. In de kerk, die gebouwd is op een plek waar eerst een moskee stond, is een indrukwekkende collectie kunstschatten te bewonderen. Zo hangen er meerdere schilderijen van Francisco Goya. De Catedral de Santa María staat echter vooral bekend als de bewaarplaats van een heilige graal.

4. Bioparc

Het in 2008 geopende Bioparc is een groot dierenpark, gelegen in de rivierbedding van de Turia. Het concept van het park, in het Spaans Zooimersion genoemd, draait om het ‘onderdompelen’ van bezoekers in de habitat van de dieren, in plaats van andersom. Je ziet hier dan ook niet de relingen en kooien die je in andere dierentuinen tegenkomt; in plaats daarvan worden er rivieren, vijvers, beekjes en rotsen gebruikt om bezoekers van de dieren te scheiden. Verder is er veel aandacht besteedt aan het zo natuurgetrouw mogelijk reproduceren van de ecosystemen.

Bioparc, een groot dierenpark gelegen in Valencia, Spanje.
Bioparc

5. Torres de Serranos

Torres de Serranos is een van de twaalf poorten die deel uitmaakten van de eeuwenoude stadsmuur van Valencia, de Muralla Cristiana. De poort werd in 1392 gebouwd door Pere Balaguer en fungeerde als de hoofdingang van de stad, wat het eigenlijk nog steeds is. Van 1586 tot 1887 werden de torens gebruikt als gevangenis voor de adel. De Torres de Serranos behoort tot een van de best bewaarde monumenten van Valencia.

6. Plaza de Toros de Valencia

Het Plaza de Toros is een stierenvechtersarena, tussen 1850 en 1859 gebouwd door de Valenciaanse architect Sebastián Monleón Estellés. Hij liet zich inspireren door de architectuur van onder andere het Colosseum in Rome en de Arena van Nîmes in Frankrijk. De structuur wordt gevormd door een polygoon met achtenveertig lijnstukken met 384 externe gewelven. De arena biedt plaats voor meer dan 10.000 mensen.

7. Mercado Central

Mercado Central, oftewel de Centrale Markthal, is een overdekte markt in het historische centrum van Valencia. Het indrukwekkende gebouw in art nouveau stijl, dat werd ontworpen door Francesco Guàrdia i Vial en Alejandro Saler March, werd in 1928 geopend. De markt is van maandag tot en met zaterdag geopend van 08:00 tot 14:30. Je vindt hier verse groenten, fruit, brood, vis, vlees en allerlei delicatessen.

Mercado Central, overdekte markt in Valencia, Spanje.
Mercado Central

8. El Palacio del Marqués de Dos Aguas

Het keramiekmuseum (Museo Nacional de Cerámica González Martí) dat gevestigd is in het 15e eeuwse Palacio del Marqués de Dos Aguas zal voor de meeste mensen waarschijnlijk niet zo interessant zijn als het gebouw zelf. Dit indrukwekkende paleis, dat ooit het thuis was van een van de meest iconische adellijke families van Valencia, beschikt over schitterende kamers die zijn ingericht in de neoklassieke en Rococo stijlen.

9. Monestir San Miguel de los Reys

Monestir San Miguel de los Reys is een indrukwekkend klooster, net buiten het centrum van Valencia. In de 16e eeuw gaf de hertog van Calabrie, Fernando de Aragón, opdracht tot de bouw omdat zijn echtgenote, Doña Germana de Foix, wilde dat zij en haar man na hun dood in een klooster zouden worden begraven. Toen Doña Germana in 1538 stierf, was het klooster door de oorlog echter dusdanig beschadigd dat zij er niet begraven kon worden. Zij vond haar laatste rustplaats daarom in een ander Valenciaans klooster. 

10. Playa Malvarrossa

Omdat Valencia aan de kust ligt, kun je je stedentrip perfect combineren met een dagje strand! Zo kun je bijvoorbeeld naar Playa Malvarrossa. Op dit strand, dat vooral bij toeristen erg in trek is, zijn volop gezellige restaurantjes en terrasjes te vinden. Zoek je liever de rust op? Dan kun je ook naar Playa de el Saler, dat net buiten de stad ligt. Dit strand is niet alleen groter dan Playa Malvarossa, maar ook een stuk rustiger. Hier zul je voornamelijk lokale strandgangers aantreffen.

Geef een reactie