De mooiste vakanties in Sauerland

Sauerland, gelegen in de Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen en Hessen, is een schitterend gebied. Het maakt niet uit of je nu op zoek bent naar sneeuw, natuur, avontuur, historie of ontspanning – het gevarieerde landschap biedt volop mogelijkheden om er een weekend of (mid)weekje tussenuit te gaan. Is je interesse gewekt? Lees dan verder – wij hebben de mooiste vakanties in Sauerland voor je op een rijtje gezet!

1. Wintersport

Een van de meest populaire vakantiebestemmingen in Sauerland is Winterberg. In Nederland kennen we Winterberg als een van de meest dichtbij gelegen wintersportbestemmingen. De stad is gelegen in het Rothaargebergte en biedt in de winterperiode (vanaf half december) volop mogelijkheden om te skiën, te snowboarden en te langlaufen. Er zijn maar liefst zeventig afdalingen om uit te proberen! Je kunt ook de bekende St. Georg Skischans bezoeken; hier wordt gebruik gemaakt van skimatten, waardoor de schans ook in de zomer benut kan worden. En kan de afdaling je maar niet snel genoeg gaan? Dan is de bobsleebaan wellicht iets voor jou. Hier heb je de mogelijkheid om, onder begeleiding van een professionele bestuurder, in één minuut het 1.600 meter lange parcours af te leggen. Daarbij bereik je snelheden tot maar liefst 130 kilometer per uur!

2. Wandelen en fietsen

Het hoger gelegen deel van Sauerland, Hochsauerland, is niet alleen maar leuk voor wintersporters. Ook natuurliefhebbers zullen zich hier prima vermaken! Het bergachtige natuurlandschap, met haar prachtige bossen, meren, kastelen en oude dorpjes, leent zich uitstekend om te wandelen of te fietsen. Hotel zur Ingelstad, in het idyllische stadje Lichtenfels, is een geweldige uitvalsbasis om het Hochsauerland te verkennen. Het ligt op slechts zes kilometer van het nationaal park Edersee, waar tevens het gelijknamige stuwmeer gelegen is. Ook de zoutgrotten in Winterberg en het indrukwekkende kasteel Waldeck zijn zeker een bezoek waard tijdens je wandel- of fietsvakantie in Hochsauerland.

3. Avontuur

Ga je graag op zoek naar spanning en avontuur tijdens je vakantie in Sauerland? Dan is het Schmallenberger Sauerland een prima bestemming! Er zijn volop mogelijkheden voor outdoor activiteiten. Zo kun je de zomerrodelbaan Winterberg bezoeken, op nog geen zes kilometer afstand. In het Kletterwald Winterberg kun je een fantastisch klim- en klauterparcours afleggen, variërend van één tot maar liefst elf meter hoogte! En dat is er nog de Panorama Erlebnis Brücke! Deze 400 meter lange brug biedt een spectaculair uitzicht over Winterberg en is daarnaast gelegen in het gebied van de Erlebnisberg Kappe; hier zijn allerlei outdoor activiteiten te doen voor jong en oud!

4. Historie

Het Sauerland heeft het behoorlijk zwaar te verduren gehad tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er werden veel stuwmeren gebombardeerd, waaronder de stuwdam in de vallei van Möhne in 1943. Dit veroorzaakte een verwoestende vloedgolf van twaalf meter hoog, wat resulteerde in 1280 doden. Door de bombardementen had het Ruhrgebied geen stroom meer en werden achterliggende dorpen overstroomd. Op verschillende plaatsen in Sauerland zijn nog restanten, oorlogsgraven en herdenkingsmonumenten te vinden die aan de deze periode herinneren. Er is dan ook genoeg interessants te ontdekken voor liefhebbers van geschiedenis!

5. Ontspanning

Wil je juist lekker ontspannen tijdens je vakantie in Sauerland? Dat kan natuurlijk ook! Bad Berleburg, Bad Fredeburg en Bad Arolsen zijn allemaal officieel erkende kuuroorden in Sauerland waar je verschillende baden en sauna’s kunt bezoeken. Zo is er het Sauerlandbad in Bad Fredeburg, dat over een waar saunaparadijs beschikt. Het voorvoegsel ‘Bad’ wordt uitsluitend toegekend aan plaatsen die over bronwater beschikken én een uitzonderlijk goede luchtkwaliteit hebben. Daarnaast worden er in de gehele omgeving veel gezondheidstherapieën, massages en schoonheidsbehandelingen aangeboden. In Sauerland kun je écht je helemaal tot rust komen!

Geef een reactie