Mooie steden in Nederland

Er zijn heel wat mooie steden in Nederland te vinden. De grote steden, zoals Amsterdam, Utrecht en Den Haag kennen de meeste mensen wel. Juist daarom is het leuk om ook de wat minder bekende mooie steden in Nederland te verkennen. Wij hebben er vijf voor je op een rijtje gezet die zeker de moeite waard zijn!

1. Enschede

Enschede is de grootste stad in de regio Twente. De bruisende binnenstad heeft van alles te bieden op het gebied van winkels, kunst, cultuur en lekker eten en drinken. Kunstliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de interactieve Museumfabriek en het Rijksmuseum Twente, dat een wisselende collectie met hedendaagse, moderne en klassieke kunst heeft. Het Wilminktheater & Muziekcentrum biedt een gevarieerd programma voor een gezellig avondje uit. Cultuur snuiven kan uiteraard ook heel goed door de verschillende religieuze gebouwen op te zoeken, zoals de Sint Josephkerk, de Jacobuskerk en niet te vergeten de synagoge van Enschede, die tot de mooiste synagogen van West-Europa behoort. Ook een bezoek aan de Twentsche Foodhal, gevestigd in de oude polaroidfabriek, is zeker de moeite waard tijdens je verblijf in of nabij Enschede. Hier vind je verrassende gerechten uit de hele wereld, gemaakt met eerlijke en waar mogelijk lokale ingrediënten. Een ware belevenis! En mocht je daarna nog geen genoeg hebben van proeverijen, dan kun je altijd nog een excursie in de Grolsch fabriek boeken. 

2. Breda

In Breda zijn talloze historische overblijfselen te ontdekken. Naast de Onze Lieve Vrouwekerk, de Lutherse kerk, het Spanjaardsgat en het Begijnhof is er zelfs een kasteel te vinden, midden in de binnenstad! Ook kunstliefhebbers hoeven zich in Breda geen seconde te vervelen. Het Stedelijk Museum, dat in 2017 werd geopend, is een mooie plek om te beginnen; je krijgt hier ook een goed beeld van de rijke geschiedenis van de stad. Maar om eerlijk te zijn hoef je niet per se ergens naar binnen om kunst te kijken in Breda. De stad beschikt namelijk over de Blind Walls Gallery, een collectie van inmiddels meer dan tachtig muurschilderingen die gemaakt zijn door verschillende internationale kunstenaars, stuk voor stuk geïnspireerd door Bredase verhalen. Verder kun je in Breda prima shoppen (vooral de kleinere, lokale winkeltjes zijn aan te raden!) en natuurlijk lekker eten en drinken. 

3. Gouda

De relatief compacte, maar zeer indrukwekkende historische binnenstad van Gouda, met haar smalle middeleeuwse straatjes, charmante hofjes en sfeervolle grachten, is al een bezienswaardigheid op zich. Een bezoek aan Gouda is echter niet compleet zonder dat je naar de traditionele Gouda Kaasmarkt bent geweest; Gouda is tenslotte wereldberoemd vanwege haar kaas! De kaasmarkt is van april tot en met augustus elke donderdagochtend te bezoeken. Zorg wel dat je op tijd bent! Behalve kaas staan ook siroopwafels, pijpen en aardewerk staan symbool voor deze Zuid-Hollandse stad. De Goudse Waag, de Sint-Janskerk, Museum Gouda, het Oude Stadhuys en de Goudse straatjes zijn ook echt de moeite waard. 

Kaasmarkt in Gouda.
Kaasmarkt in Gouda

4. Ootmarsum

Ootmarsum is misschien niet zo bekend als de andere steden in deze lijst, maar wel degelijk een vermelding waard. Het wordt ook wel de Kunststad van het Oosten genoemd. Niet zo verwonderlijk, want je komt hier talloze kunstgalerijen, ateliers en musea tegen. Als dat echt je ding is, moet je proberen om je bezoek in het laatste weekend van augustus te plannen; dan vindt namelijk de jaarlijkse Kunst in Ootmarsum manifestatie plaats. Behalve kunst kijken is er nog echter nog meer te doen in dit Twentse stadje. Zo zijn er het openluchtmuseum, het belevingsmuseum Wonderryck, het schuivenhuisje, de sterrenwacht en een aantal mooie kerken. 

5. Zutphen

De geschiedenis van Zutphen gaat ruim 1700 jaar terug. De stad ontstond in de Romeinse tijd als Germaanse nederzetting. Rond 1300 was het een succesvolle handelsstad. Niet zo verwonderlijk dus, dat Zutphen rijk is aan historische bezienswaardigheden. Hierbij kun je denken aan de Bourgonjetoren, de bibliotheek in de Broederenkerk, de Warkense molen (waar ook het Bakkerij Museum is gevestigd), de Kruittoren, de Berkelruïne en de Martinuskerk. Verder zijn er diverse kunstmusea te bezoeken en kun je lekker eten en drinken in een van de vele restaurants en cafés die de stad rijk is.

Binnenstad van Zutphen.
Binnenstad van Zutphen

Geef een reactie