De mooiste wandelingen in Limburg

Het heuvelachtige landschap van Limburg leent zich uitstekend om te voet te verkennen. Sterker nog, Limburg is volgens vele wandelaars de mooiste wandelprovincie van Nederland. Een verblijf in een Limburgs hotel is de ideale gelegenheid om een aantal van die fantastische wandelroutes in de omgeving te verkennen. Wij hebben een aantal van de mooiste wandelingen in Limburg voor je op een rijtje gezet!

1. Gulpen

Gulpen is een van die typische Zuid-Limburgse heuvelplaatsjes. Het is de plek waar al sinds 1977 elk jaar de Nacht van Gulpen wordt georganiseerd; een 70 kilometer lange wandeltocht met zo’n duizend deelnemers. Maar afgezien van de Nacht van Gulpen zijn hier nog veel meer geweldige wandelroutes te vinden, vrijwel allemaal met uitzicht op de Gulperberg. Ook de kronkelende Gulp rivier zul je regelmatig tegenkomen. De wandelingen bieden ook volop leuke bezienswaardigheden en tussenstops om onderweg te bezoeken. Zo kun je je wandeling door Gulpen combineren met een excursie in de bierbrouwerij van Gulpen, waar het bekende Gulpener bier wordt gebrouwen. Ook De Verloren Kost is een leuke tussenstop; bij deze pensionstal kun je tussen de paarden van een grote punt Limburgse vlaai genieten!

2. Valkenburg

De heuvelachtige omgeving van Valkenburg is fantastisch voor het maken van lange wandelingen. De meest bekende wandelroute in deze omgeving is De Kluis. Deze route, te herkennen aan de groene paaltjes, is slechts 6 kilometer lang maar door de afdalingen en klimmen best pittig! De wandelroute voert je langs de oever van de Geul, Kasteel Genhoes en via het historische centrum van Valkenburg (waar je even kunt bijkomen op een van de gezellige terrasjes) terug naar het startpunt. Als je niet bang bent om een stukje van de route af te wijken kun je ook nog Kasteel Oost meepakken en een bak koffie doen in ’t Koetshoes!

Kasteel Genhoes in Valkenburg
Kasteel Genhoes

3. Maastricht

De Limburgse natuur is fantastisch om te voet te verkennen. Maar het is ook leuk om je wandelingen door de natuur af te wisselen met een stadswandeling door Maastricht! Er zijn verschillende stadswandelingen te maken die je langs de bezienswaardigheden van de Limburgse hoofdstad leiden: het Vrijthof, de Onze Lieve Vrouwebasiliek, de Helpoort, Fort Sint Pieter, de Sint Servaasbrug, het stadspark en nog veel meer.

Wil je echt een unieke wandeling maken? Dan moet je de diepte in! Maastricht heeft een enorm netwerk van historische ondergrondse grotten, tunnels en doorgangen, uitgegraven tussen 1500 en 1800. Deze werden tijdens de Tweede Wereldoorlog veelvuldig gebruikt om te ontsnappen aan de bombardementen. Het is zeker de moeite waard om een excursie door de Maastricht Underground te boeken!

4. Slenaken

In een van de meest zuidelijke punten van Nederland, gelegen in wat ook wel de Tuin van het Heuvelland genoemd wordt, ligt Slenaken. De schilderachtige omgeving is bezaaid met kapelletjes en kerken en wordt doorkruist door de Gulp en Geul rivieren. Een mooie wandelroute in dit gebied is de Broekmolen. Deze route, die ongeveer 7.5 kilometer lang is, start en eindigt in het dorp en voert je uiteraard langs de gelijknamige molen uit 1773, die tegenwoordig dienstdoet als woonhuis. Het enige dat je hoeft te doen is de rode paaltjes volgen!

Routeaanduiding bord met daarop de tekst Slenaken.

5. Gedichtenroute langs de Geul

Er is in Zuid-Limburg, langs de Geul rivier, een bijzondere gedichtenroute uitgezet. De wandelroute is in totaal 35 kilometer lang en verdeeld over vier trajecten in Gulpen-Wittem, Valkenburg aan de Geul en Meerssen. Je kunt dus een van die trajecten pakken, maar de ambitieuze wandelaar zal ze met alle liefde allemaal afleggen! Tijdens de wandeling kom je geregeld zuilen tegen waarop speciaal geselecteerde gedichten zijn geplaatst. In totaal 47 gedichten die je, evenals het schitterende Zuid-Limburgse landschap, ongetwijfeld diep zullen raken.

Geef een reactie